Gratis verzending vanaf € 100

Title Image

Over Niida Saffraan

NiidaSaffraan-by-AS-Deldycke-21

Over de saffraan…. Een liefdesverhaal

Mijn verhaal is er een van duizenden Afghaanse vluchtelingen die hun door oorlog verscheurde land moesten ontvluchten om in Europa asiel te vinden.

Ik kwam in België aan in erbarmelijke omstandigheden, maar ik had het geluk te worden opgevangen door goedhartige mensen die zich om mij bekommerden toen ik alleen en hulpeloos was.

Dankzij hen kon ik mijn leven in dit nieuwe gastland weer opbouwen, maar ik heb nog steeds herinneringen aan mijn vaderland. Ik zie mijn vader nog op het landgoed van onze familie, liefdevol en geduldig allerlei soorten fruit en groenten verbouwen. Vandaag is hij er niet meer, moge hij rusten in vrede, maar hij heeft ons deze liefde voor het land doorgegeven, een land dat zeer rijk is en vooral rijk aan specerijen. 

Een van deze specerijen raakt mijn hart omdat het me doet denken aan de keuken van mijn moeder: saffraan. 

De specerij roept bij mij zulke sterke smaak- en emotionele herinneringen op dat ik heb besloten deze sensaties te delen met mijn tweede vaderland. Ik wil België laten kennismaken met de saffraan van Afghanistan, die dit jaar door het Internationaal Instituut voor Smaak en Kwaliteit in Brussel als de beste ter wereld is erkend. (zie hier)

Maar ken je saffraan?

Saffraan uit Afghanistan komt voort uit een unieke mix van grond, water en zon. De rijkdom en vruchtbaarheid van de bodem, de zuiverheid van het mineraalhoudende water, een droog klimaat en overvloedige zonneschijn maken de productie mogelijk van de beste saffraan ter wereld.

Saffraan komt van de delicate, fluweelpaarse Crocus Sativus of de saffraankrokus, die één keer per jaar openbloeit. De bloemen worden uitsluitend met de hand geplukt, bij zonsopgang, wanneer ze nog maar net uit de aarde komen en voordat ze in bloei staan.

Elke bloem geeft 3 meeldraden. Om 1 kilo saffraan te maken zijn er zijn 200.000 meeldraden nodig.

Het vergt dus vele uren werk om dit  product van uitzonderlijke kwaliteit te verkrijgen. 

Daarom heeft NIIDA-saffraan contact opgenomen met producenten van biologische saffraan in het berggebied van Herat om u een saffraan van hoge kwaliteit aan te bieden die uitsluitend door vrouwen wordt geteeld.(zie hier)

Om deze kostbare bloem te kweken en hun gezin te onderhouden trotseren deze vrouwen moeilijke werkomstandigheden.

Uit respect voor deze vrouwen en uit liefde voor deze specerij die me zo aan mijn moeder doet denken, stel ik u vandaag voor om onze Saffraan NIIDA te ontdekken, waarvan de naam zelf een tedere toewijding is aan onze dochter, onze kleine krokusbloem…

 

We bieden u de saffraan in verschillende, gebruiksvriendelijke vormen aan:

– onze zuivere saffraan: een verwennerij van uw smaakpapillen en een zorg voor uw gezondheid 

– onze biologische acaciahoning uit Piemonte (IT), gemengd met de NIIDA-saffraan stampers om de subtiele smaak te versterken

– ons biologisch Fleur de Sel, geoogst in het hart van de zoutmoerassen van de Camargue in het zuiden van Frankrijk, op smaak gebracht met de NIIDA-saffraan

– nieuw: exclusieve ambachtelijke Belgische pralines met saffraan

Onze NIIDA-saffraan

Onze NIIDA-saffraan uit Afghanistan wordt getest door een gecertificeerd laboratorium volgens de Europese norm: ISO 3632-2 en is geclassificeerd als categorie 1. Deze certificatie is de garantie voor de hoge kwaliteit en de rijkdom aan actieve werkzame stoffen in onze saffraan. 

Wist u dat zuivere saffraan zonder twijfel een van de meest geneeskrachtige planten is die er bestaan?

1/ Rijk aan antioxidanten, met antivirale, ontstekingsremmende, antibacteriële en kankervoorkomende eigenschappen. Saffraan is een uitstekend stimulerend middel voor het spijsverteringsstelsel in zijn geheel.

2/ Daarnaast wordt saffraan gebruikt als antidepressivum als stressremmer en om zijn anxiolytische eigenschappen.

3/ Ten slotte werkt saffraan ook in op de bijnieren (energieklieren bij uitstek) die helpen de energiebalans van het menselijk lichaam te herstellen door de productie van belangrijke hormonen te bevorderen.

GEBRUIK 

In de keuken: 

Om uw zoete of hartige gerechten te verrijken, rekent u per persoon tot 3 stampers die u 30 minuten in een beetje warm water laat weken, alvorens ze met hun weekwater te gebruiken om uw soepen, visgerechten of fruitige desserts een gastronomische toets te geven.

Hier zijn een paar recepten om u te inspireren, maar laat vooral uw fantasie de vrije loop. U zult verrast zijn. 

Voor uw welzijn:

Tegen de seizoensgebonden depressie van de winter of in geval van overwerk, geestelijke of lichamelijke vermoeidheid, wordt een regelmatige consumptie van saffraan aanbevolen.

U gebruikt 15 stampers voor 1 liter water om een verzachtende infusie te bereiden die u de hele dag door gebruikt.

Gebruik van saffraan helpt ook tegen de kleine kwaaltjes van de winter, want saffraan is een zeer goede stimulans voor het immuunsysteem.

Let op: de saffraan moet worden toegevoegd aan niet gekookt water om de geneeskrachtige werking niet teniet te doen.

Ontdek de NIIDA-saffraan
Niida Saffraan honing met saffraan

Onze biologische acaciahoning

Onze biologische acaciahoning, met saffraan verrijkt, is afkomstig uit Piemonte, de bergachtige streek van Noord-Italië die bekend staat om zijn verfijnde keuken en wijnen.

Het aroma van bloemen, amandelen en vanilleboon wordt elegant en subtiel gecombineerd met het aroma van onze NIIDA-saffraan.

Geniet ervan als ontbijt op een sneetje zuurdesembrood, een echte traktatie… 

Deze saffraan honing, die wordt geoogst volgens de codes van de milieuvriendelijke bijenteelt, is niet gepasteuriseerd en behoudt zo zijn smaak, aroma en voedingsstoffen. De mineralen, enzymen en oligo-elementen dragen bij tot de unieke voedingswaarde en maken het tot een dagelijkse bondgenoot van onze gezondheid. 

Geniet van de kalmerende en verzachtende eigenschappen van honing en saffraan door een lepel toe te voegen aan uw kruidenthee of een andere koude of warme drank (niet kokend) om de actieve bestanddelen niet te veranderen.

Ontdek de biologische acaciahoning x NIIDA-saffraan

Onze Fleur de Sel de Camargue met de NIIDA-saffraan 

Onze Fleur de sel, die als de beste ter wereld wordt beschouwd, wordt geoogst in het hart van de zoutmoerassen van de Camargue in het zuiden van Frankrijk. Het zout is ongeraffineerd, onbehandeld, vrij van additieven en 100 procent natuurlijk.

Dit bijzondere zout is rijk aan sporenelementen zoals ijzer, mangaan en andere mineralen die essentieel zijn voor ons lichaam. Calcium, magnesium, jodium en kalium behoren ook tot de geheime wapens. Bovendien is het zout dankzij het verlaagde natriumgehalte een bondgenoot voor uw gezondheid.

Chef-koks gebruiken het zout om een verfijnde, delicate toets aan hun gerechten te geven.

In combinatie met de Afghaanse NIIDA-saffraan geeft het zout een elegante toets en een delicate geur aan al uw gerechten, vooral aan gerechten met wit vlees of vis.  

Ontdek de Fleur de Sel x NIIDA-saffraan